OVOCE...

4. září 2008 | 17.04 |
blog › 
OVOCE...

Jako ovoce označujeme zpravidla sladké jedlé plody, plodenství nebo semena víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin. Věda, která se zabývá posuzováním jednotlivých odrůd ovoce, se nazývá pomologie. Ovoce je také významným zdrojem vitamínů.

Ovoce obvykle rozdělujeme na ovoce mírného pásu, tropické a subtropické ovoce.

Ovoce mírného pásu

  • Jádroviny (jabloň - jablka, hrušeň - hrušky)
  • Peckoviny (třešeň - třešně, broskvoň - broskve, slivoň - švestky, meruňky a ringle)
  • Skořápkoviny (líska - lískový oříšek, ořešák - vlašský ořech, kaštan, burský oříšek)
  • Drobné ovoce (borůvka, brusinka, černý rybíz, červený rybíz, bílý rybíz, angrešt, klikva, vinná réva - hroznové víno, maliník - malina, ostružiník - ostružina, jahodník - jahoda, moruše)

Tropické a subtropické ovoce

  • Pomeranč, citron, banán, oliva, kokos, mango, kakichurma, marakuja, kiwi

ovoce800px-Fruit_Stall_in_Barcelona

imagesimagesimages

normal_ovoce_33ovoce


Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 2.67 (3x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář